gombás ragu, krémes polentával és pirított kellel

Azt élvezem legjobban a vegán étkezésben, hogy az ízek kavalkádja az ételekben szinte határtalan. Soha életemben ilyen változatosan nem ettem, ennyi féle fűszert és alapanyagot nem próbáltam ki, mint az elmúlt évek alatt, vegánként. Minden variációt ki lehet próbálni egy ételnél, ami csak eszetekbe jut, a fűszerezésnél csak a fantáziátok szab határt. Ez is egy ilyen recept, igazi összevariálós, "Mi van itthon?" ebéd.
Hozzávalók:
1 kisebb fej kelkáposzta,
200g kukoricadara,
1 padlizsán,
1 fej vöröshagyma,
1 konzerv gomba, vagy 300g friss,
300g friss vagy fagyasztott spenót,
1 fél citrom leve,
só,
bors,
cayenne bors, vagy chili,
kakukkfű,
fokhagyma granulátum, vagy pár gerezd friss fokhagyma,
curry,
baszalikom, friss vagy őrölt,

Elkészítés:

A kelkáposztát apró darabokra tépjük vagy vágjuk, és egy lapos, széles tepsibe terítjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt chilivel, fokhagyma granulátummal, meglocsoljuk olíva olajjal. 200 fokos, lehetőleg légkeveréses sütőben, többször átkeverve ropogósra sütjük.

A polentához felteszünk egy fazékban kicsit több, mint 1 liter vizet. Ha felforrt a víz, sózzuk, beledobunk egy jó pár friss bazsalikom levelet, szórunk bele fokhagyma granulátumot, és belefacsarjuk a fél citrom levét, majd folytonos keverés mellett beleszórjuk a kukorica darát. Kb. 5-10 percig kavargatva kis lángon készre főzzük. Majd a lángot elcsavarva, fedő alatt hagyjuk, amíg a gombát elkészítjük.

A raguhoz felkockázunk egy fej vöröshagymát, feldaraboljuk a padlizsánt, majd mindkettőt kókuszzsíron pirítjuk. Ha már kezd szép színük lenni, hozzá zúdítjuk a gombát is. Fűszerezzük sóval, borssal, cayenne borssal, curryvel, kakukkfűvel, fokhagymával és gyakran kevergetve nagy lángon megpirítjuk. Ha már szép színük van (és mégjobb illatuk) hozzáadjuk a spenótot és kb. 1 ek. tamarit, majd pici vizet alátéve, kb 8-10 perc alatt készre pároljuk. (Kísérletező kedvűek itt önthetnek hozzá egy kis fehérbort is, nekem sajnos pont nem volt itthon, de majd legközelebb. :-) )
Szépen tányérra halmozva tálaljuk.

Jó étvágyat! :-)

.

Spenótos-currys tészta

Az egész délelőttöt elszúrtam a papírok rendszerezésével, majd mikor végeztem, ráébredtem, hogy először is elmúlott dél, másodszor, farkas éhes vagyok. Oké, de mit főzzek, ami gyorsan elkészül?
Átforgattam a kamrát és egy kis fantáziával ez lett belőle. Gyorsan kész van, és nagyon-nagyon finom.

Hozzávalók:

450g mirelit zöldség (nálam brokkoli, karfiol, répa)
400g mirelit spenót
400ml sűrű kókusztej

2tk. kakukkfű,
2tk. bazsalikom,
2tk. curry,
1tk. őrölt chili,
2tk. őrölt fokhagyma,
2ek. sörélesztőpehely,
1ek. sűrített paradicsom

Elkészítése:

A tésztának vizet forraltam és a csomagoláson feltüntetett idő alatt kifőztem.
A zöldségeket egy wok serpenyőben kevés vízzel megpároltam, majd a fűszerekkel megszórtam. Hozzáöntöttem a kókusztejet és a sűrített paradicsomot majd pár percig mérsékelt tűzön rotyogtattam. végül belekevertem a sörélesztőpelyhet és a tésztát is.
Jó étvágyat! 😋


Fahéjas-szilvás gluténmentes pite

Hozzávalók:
Tészta:
230g Szafi reform nyújtható édes lisztkeverék
70g Szafi free csökk. rosttartalmú kenyér lisztkeverék
50g folyékony kókuszolaj
300g langyos mandula- vagy kókusztej
Töltelék:
400g magozott szilva
4-5tk. Szafi free ötszörös édesítő
1-2tk. fahéj
2ek. Szafi free vaníliás zabpuding
Víz
Elkészítése:
A szilvát annyi vízben, ami félig ellepi feltesszük főni az édesítővel és a fahéjjal. A zabpudingot kevés forró vízzel csomómentesre keverjük és besűrítjük vele a szilvát.
A tésztához a két lisztet összekeverjük, az olajat és a langyos tejet hozzáöntjük és összedagasztjuk. A tésztát kinyújtjuk és a piteformát kibéleljük vele, a tölteléket rásimítjuk. A tetejét ízlés szerint a maradék tésztával díszítjük. Előmelegített sütőben sütjük.
Jó étvágyat!

Áfonyás chia magos éjszakai zabkása

Egyik nagy kedvencem a zabkása. Tele van minden jóval, kedvem szerint variálhatom és gyorsan kész van. Főleg az éjszakai verzióját kedvelem, este 10 perc alatt összedobom, beteszem a hűtőbe, reggel pedig csak felkapom és viszem magammal. És a zab is kellemesen roppanós marad.
Hozzávalók:
70g gluténmentes zabpehely
1 ek. chia mag
4 szem medjool datolya
200 ml növényi tej
1 kk. fahéj
1 nagy marék fagyasztott áfonya
1 ek. durvára őrölt pirított mogyoró Elkészítés:
A datolyákat villával szétnyomkodjuk. A zabpelyhet a fahéjjal és a chia maggal összekeverjük.
A datolyát egy csatos üvegbe tesszük, a tetejére öntjük a zabpelyhes keveréket. Ráöntjük a 2dl növényi tejet, villával összekeverjük.
Rászórjuk a fagyasztott áfonyát és a mogyorót és mehet a hűtőbe.

Tejszínes-kapros zöldségek wokban Szafi free zabtörettel

Hozzávalók:
1 padlizsán
1 cukkini
2 sárgarépa

2 tk. Fűszerész halak fűszerkeverék
1 ek. Őrölt kapor
125g zabtöret
2dl növényi tejszín
Elkészítés:
A zabtöretet a zacskón leírtak szerint, ízlés szerint fűszerezve, elkészítjük.
A zöldségeket felkockázzuk és kókuszolajon wokban megpirítjuk. Fűszerezzük és a tejszínnel felöntjük.
Pár percig főzzük, majd a zabtörettel tálaljuk.

Szezámos-csirkés spagetti

Ez egy gyorsan összedobható ebéd hétköznapra, ami a fűszerezése miatt mégsem olyan hétköznapi.
Hozzávalók:
1 csirkemell
1 adag spagetti tészta
1 kisebb cukkini
2 sárgarépa
1 közepes fej vöröshagyma
1 kk. örölt gyömbér
1 kk. curry
1 kk. cayenne bors
1 kk. őrölt chili

2 dl növényi tejszín
3ek. szezámmag
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk rádobjuk a kockákra vágott csirkemellet, a szezámmaggal megszórjuk és arany színűre pirítjuk. Hozzákevertjük a hámozott és kockákra vágott cukkinit és répát, fűszerezzük és a zöldségeket puhára pároljuk. Közben, ha kell kevés vizet öntünk alá. Végül a tejszínt is hozzákeverjük és pár percig sürítjük. Az előzőleg kifőzött tésztával összekeverve tálaljuk.
Jó étvágyat!☺

Zöldséges rakott hal édesburgonya pürével

Ismét egy gyors, egyszerű és egészséges recept, ami nem mellesleg nagyon finom.
Hozzávalók:
6 szelet tengeri halfilé
Fél citrom leve
Fűszerész halak fűszersó
450 g brokkoli mix zöldségkeverék
2dl édesítetlen növényi tej
1 tk. tápióka keményítő
Só, bors
10 dkg reszelt gouda
4-5 db édesburgonya
Só, bors, őrölt szerecsendió
Kevés édesítetlen növényi tej
Elkészítés:
Az édesburgonyát sós vízben puhára főzzük. Krumplinyomóval áttörjük, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük és kevés növényi tejjel krémesre keverjük.
Az előzőleg felengedett halszeleteket egy kiolajozott tepsire fektetjük fűszerezzük, citromlével meglocsoljuk. A szintén felengedett zöldségkeveréket(ízlés szerint variálhatóak a zöldségek, az enyém brokkoli, karfiol és répa keverék volt) ráterítjük. a növényi tejet felmelegítjük és a tápióka keményítőt elkeverjük benne. Sózzuk (vegyük figyelembe hogy a halra használt fűszerkeverékbenis van só), borsozzuk és a halra öntjük. Reszelt sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben megsütjük.
Jó étvágyat! 

Gyors paleo mákos tészta

Gyors paleo mákos tészta Szafi reform édes süteménylisztből.
Pikk-pakk kész van és nyagyon finom.
Hozzávalók:
3 tojás
2dl víz
125g Szafi reform paleo süteményliszt
1 kk. Vanília őrlemény
5 ek. mák
4 kk. Szafi reform negyedannyi édesítő
Elkészítése:
A tojásokat a vaníliával kissé felverjük, hozzáöntjük a vizet és a lisztet. Simára keverjük és 10 percet pihentetjük. A mákot a cukorral ledaráljuk. 
Egy teflon serpenyőben kevés olajat melegítünk. A tésztát beleöntjük majd sütőlapáttal sülés közben kis darabokra tépkedjük. Amikor majdnem kész rászórjuk a mákot, összekeverjük és készre sütjük. 
Jó étvágyat! 

Mákos-sütőtökös rétes

Ha ősz, akkor sütőtök. Szinte minden nap tudnám enni, ezért ilyenkor a legtöbb ételbe megpróbálom belecsempészni, legyen az főétel vagy desszert. Jó sok fahéjjal megsütöm a tököt előre, aztán már csak felhasználnom kell valami finomsághoz vagy csak megesszük mézzel meglocsolva nasi gyanánt.  Mákkal együtt szerintem nagyon finom párost alkotnak.
Hozzávalók:
1 csomag réteslap
30 dkg előzőleg jó sok fahéjjal megsütött sütőtök.
20dkg darált mák
kb. 2dl kókusztej/mandulatej
20g negyedannyi édesítő
Fahéj
1 citrom reszelt héja
Kókuszzsír a réteslapokhoz
A darált mákot az édesítővel, a citromhéjjal és ízlés szerint adagolt fahéjjal elkeverjük, a tejet hozzáöntve pár perc alatt megfőzzük.
A sütőtököt villával összetörjük.
A réteslapokat olvasztott kókuszzsírral megkenve egymásra terítjük. Általában 3 lapot szoktam használni egy rúdhoz.
A sütőtök felét a réteslap egyharmadára terítjük majd mehet a tetejére a mák felé. Óvatosan feltekerjük. A másik rudat ugyanígy elkészítjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és a tetejét vízzel megspricceljük.
Előmelegített sütőben megsütjük.
Ha kihűlt poreritrittel meghintjük és szeleteljük.
Jó étvágyat!☺

Burgonyakrémleves kelkáposztával és baconnel

Itt az ősz és a hirtelen jött hidegben jól esik az ember lányának egy tányér meleg, tartalmas leves. Nem vagyok egy leveses, de ha főzők, akkor az általában krémleves.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
50dkg burgonya
20 dkg bacon
1 kisebb fej kelkáposzta
Só, bors, őrölt kömény
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk rádobjuk a kockákra vágott burgonyát sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel és kis lángon puhára főzzük. 
A bacont kockákra vágjuk és kevés olajon megpirítjuk rádobjuk a laskára vágott kelkáposztát és sóval, borssal, köménnyel megszórjuk. Kissé megpirítjuk.
Ha a krumpli megfőtt, botmixerrel pürésítjük.
Belekeverjük a kelkáposztát és melegen tálaljuk.
Jó étvágyat!☺

Csirkés, zöldséges rizs

Hozzávalók:
2 csirkemell
1fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma
Só, bors, oreganó, bazsalikom
2-3 db paprika
4-5 db paradicsom
1 kisebb cukkini
3 tasak előfőzött barna rizs
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk a kockákra vágott csirkemell és arany színűre pirítjuk.
Közben a rizst a tasakon levő utasítás szerint megfőzzük.
A zúzott fokhagymával és a fűszerekkel ízesítjük. A zöldségeket kis kockára vágjuk és a húshoz adjuk, kevés vizet öntünk alá és puhára pároljuk.
Ha kész a rizst belekeverjük és tálaljuk.
Jó étvágyat! 

gombás ragu, krémes polentával és pirított kellel

Azt élvezem legjobban a vegán étkezésben, hogy az ízek kavalkádja az ételekben szinte határtalan. Soha életemben ilyen változatosan nem et...